Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Κυριακάτικοι Στοχασμοί! (του Στέφανου Χωριανόπουλου)

14.02.2014

Στέφανου Χωριανόπουλου
Θεολόγου

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας




Για ακόμα μία Κυριακή γίναμε κοινωνοί του πλέον θαυμαστού γεγονότος στο οποίο μας εισαγάγει η Εκκλησία αυτό του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Πραγματικά το γεγονός αυτό είναι αξιοθαύμαστο καθώς σε κάθε λειτουργία, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν τελείται, σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο, σε οποιαδήποτε γλώσσα ο Χριστός που μεταλαμβάνουμε είναι ο ίδιος κάθε φορά. Είναι ο Χριστός της Βασιλείας. Ο Χριστός ο αναστημένος ο καθήμενος στα δεξιά του Πατρός. ....

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας διενεργεί την ενότητά της Εκκλησίας μας και όπως αναφέρει ο Ιγνάτιος στην προς Εφεσίους επιστολή του, είναι η «καθαιρετική» δύναμη της δικαιολογημένης διάβρωσης των ανθρώπων και συνάμα κάνει το σώμα της Εκκλησίας μας να είναι λαός του Θεού. 

Έτσι λοιπόν, το μυστήριο αυτό νοείται λειτουργικά και έχει διαστάσεις κοινωνικές για τα μέλη του σώματος της Εκκλησίας. Οι κοινωνικές αυτές διαστάσεις οφείλονται στο γεγονός ότι όλη η ζωή του Χριστιανού έχει αυτή την προοπτική της μετοχής στη Βασιλεία του Θεού μέσω της μετοχής στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας.

Πόσο πραγματικά λυπηρό είναι το γεγονός αγαπητοί μου όταν ο ιερέας μας καλεί να μεταλάβουμε τον Αναστάντα Κύριό μας και μόνο λίγοι από εμάς αποδεχόμαστε το κάλεσμα αυτό και προσερχόμαστε «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης». Τότε ποιος ο λόγος να μετέχουμε στην Θεία Λειτουργία; Από την στιγμή που εμείς οι ίδιοι συμβάλουμε να σαρκωθεί ο Χριστός, να μπει μέσα στην ιστορία για να τον μεταλάβουμε, κι εμείς του γυρίζουμε την πλάτη. Είναι σαν να συμμετέχουμε σε ένα μυστήριο για να εκπληρώσουμε ένα αόριστο θρησκευτικό καθήκον το οποίο στην τελική δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα ουσιαστικό. Η πραγματική μας συμμετοχή όμως στα μυστήρια της Εκκλησίας μας με πρώτο αυτό το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας μας καθιστά αυτόματα κοινωνούς της ουράνιας Βασιλείας του Θεού και γινόμαστε όλοι μαζί η εικόνα της ουράνιας Βασιλείας όπως αναφέρουν οι Άγιοι Πατέρες της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.