Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Η ουράνια Λειτουργία της Αποκάλυψης!

Η ουράνια Λειτουργία της Αποκάλυψης!

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Νικολάου Τσίκνα
Θεολόγου
Καθηγητού Α΄ Γυμνασίου Νάξου

Η Αποκάλυψη σωστά έχει χαρακτηριστεί από τους ερμηνευτές ως "η Μεγάλη Λειτουργία της Εκκλησίας". Είναι κατ' εξοχήν πηγή της όντως Ειρήνης, της οντως Χαράς και της όντως Ελπίδας του ανθρώπου.

Ο Ιωάννης ο Θεολόγος μεταφέρεται σε έκσταση στον ουρανό καί βλέπει τον Θεό πάνω σε ένα θρόνο να δοξολογείται.

Οι είκοσι τέσσερις πρεσβύτεροι εκπροσωπούν τη θριαμβεύουσα Εκκλησία. Δώδεκα πρεσβύτεροι εκπροσωπούν την Εκκλησία που αποτελείται από Ιουδαίους καί δώδεκα πρεσβύτεροι την Εκκλησία που αποτελείται από εθνικούς.

Ο Παντοκράτορας Θεός μέσα σε μια υπερκόσμια λαμπρότητα περιστοιχίζεται και από τα πολυόμματα Χερουβείμ, καθώς και από τα εξαπτέρυγα Σεραφείμ.

Τα Χερουβείμ και Σεραφείμ, αυτές οι υπέρτατες δυνάμεις των ουρανών, υμνούν συνέχεια το Θεό: "ανάπαυσιν ουκ ἔχουσιν". Οι αγγελικές αυτές δυνάμεις συνθέτους τους ύμνους οι οποίοι αναφέρονται στην Αποκάλυψη. Είναι δηλαδή οι υμνοθέτες οι άγγελοι και όχι οι άνθρωποι. Αυτοί δείχνουν στους ανθρώπους που έχουν αγιασμένες καρδιές  στο πως να λατρεύουν και να υμνούν το Θεό, αφού είναι τα υψηλότερα δημιουργήματα του Θεού. Υποβαστάζοντας το θρόνο του Θεού και περιβάλλοντάς τον υμνούν τη δόξα του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ύμνοι είναι όχι στην γλώσσα των αγγέλων, αλλά στην ανθρώπινη για να είναι κατανοητή από τους ανθρώπους.

Αυτός ήταν και είναι άλλωστε ο σκοπός και το σχέδιο του Θεού.

Οι Άγγελοι λοιπόν μέρα και νύκτα δοξολογούν το Θεό λέγοντες: "ἅγιος, ἅγιος, ἅγιος Κύριος ὁ Θεός ὁ Παντοκράτων, ὁ ἦν καί ὁ ὤν καί ὁ ἐρχόμενος" (Απ. 4,8).

Τι μας λένε οι άγγελοι; Ότι ο Θεός δοξάζεται γιατί είναι ο Κύριος των πάντων, τόσο στον ουρανό όσο και στη γη. Είναι Αυτός που υπήρχε, που υπάρχει και που θα υπάρχει στους αιώνες των αιώνων.

Άξιος είσαι εσύ Κύριε: "λαβεῖν τήν δόξαν", διότι εσύ δημιούργησες τα πάντα, κι όλα απο Εσένα δημιουργήθηκαν και υπάρχουν, επειδή απο άπειρη αγάπη το θέλησες. Η αγάπη του Θεού συνέχει και συγκρατεί τα πάντα σε μια παγκόσμια αρμονία και τάξη.

Η φωνή του Θεού μας κρατά κοντά του και όπως αναφέρεται στην Αποκάλυψη "καί ἄδουσιν ὠδήν καινήν ἐνώπιον τοῦ θρόνου" (Απ. 14,3). Αυτή η φωνή από την θριαμβεύουσα εκκλησία η οπόια βρίσκεται στους ουρανούς, είναι καινούργια φωνή. Είναι μελωδία, ύμνος, που ψάλλεται μπροστά στο θρόνο του Θεού και απευθύνεται στους πιστούς, οι οποίοι έχουν πράγματι ενστερνιστεί το μήνυμα του Θεού. Αναφέρεται στη σωτηρία των πιστών μέσω του Χριστού.

Μέσα στους ύμνους αναγγέλεται η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, ως Κριτού και Βασιλέως: " ἐγένετο ἡ Βασιλεία τοῦ κόσμου τοῦ Κυρίου ἡμῶν καί τοῦ Χρισοῦ αὐτοῦ, καί Βασιλεύει εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων" (Απ. 11,15). Αναγγέλουν οι φωνές στον ουρανό ως γεγονός τετελεσμένο τον τελικό θρίαμβο του Χριστού στον επικείμενο αγώνα εναντίον του αντιχρίστου. Επικράτησε οριστικά και ολοκληρωτικά η Βασιλεία και η κυριαρχία του Κυρίου μας και του Μεσσία του Ιησού Χριστού πάνω στον κόσμο. Και θα Βασιλεύσει πλέον στους αιώνες των αιώνων.

Η χάρις του Κυρίου Ιησού Χριστού να είναι με όλους τους Χριστιανούς, Αμήν!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.