Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

(Νέα κυκλοφορία) ΤΥΠΙΚΟΝ ή ΤΥΠΙΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ υπό Μεθοδίου Ιερομονάχου Σιμωνοπετρίτου του Ηλιοπολίτου!

ΤΥΠΙΚΟΝ ή ΤΥΠΙΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

υπό Μεθοδίου Ιερομονάχου Σιμωνοπετρίτου 
του Ηλιοπολίτου

Έκδοσις Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας – Άγιον Όρος 2016
Είναι το πρώτο εκ των Αγιορειτικών τυπικών που εκδίδεται τύποις και όχι σε φωτοαναστατική αναπαραγωγή, με την επιμέλεια του γνωστού λειτουργιολόγου μακαριστού Καθηγητού Ιωάννου Φουντούλη.

Το συνέγραψε το έτος 1890 ο ιερομόναχος Μεθόδιος Σιμωνοπετρίτης – Ηλιοπολίτης και στον πρόλογό του αναφέρει: «Ιδών δε ότι η ηλικία παρέρχεται και αι σημειώσεις χύδην και στενογραφημέναι ούσαι θα απωλεσθώσιν, ηναγκάσθην ούτω ως ήσαν γεγραμμέναι να τας συνάψω και αντιγράψω δι´ ιδίαν μου χρήσιν, ώστε και ούτω <να > είναι πλήρες Τυπικόν, καθότι λύει όλας τας προκυπτούσας τυπικάς απορίας».

Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμανδρίτης Ελισαίος ο οποιος σημειώνει στον Πρόλογό του ότι «Πρόκειται δι´ έν είδος Τυπικού, το οποίον συνδυάζει στοιχεία εκ των κυριωτέρων Αγιορειτικών Τυπικών, κυρίως ως προς την αντιμετώπισιν δυσχερών σημείων και αμφιβαλλομένων πράξεων ... Νυν παραδίδομεν εις χείρας των ευλαβών αναγνωστών... με την ευχήν όπως θέλει γίνη οδηγός εις τους διακονητάς της ακριβούς τηρήσεως της εκκλησιαστικής ευταξίας εν ταις ιεραίς ακολουθίαις του νυχθημέρου». 

Στο Εισαγωγικό σημείωμα του Ιερομονάχου Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτου αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής «Η υπό των ειδημόνων μελλοντική επιστημονική μελέτη και ανάλυσις των εν τη παρούση εκδόσει περιεχομένων τυπικών σημειώσεων θα έχη πολλά να προσθέση ως προς τας ποικίλας διαφοράς ή ομοιότητας, κυρίως μετά των άλλων τυπικών του Αγίου Όρους».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Ιερομ. Μεθόδιος γεννήθηκε στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας το έτος 1841. Μετά τις εγκυκλίους σπουδές του και μικρή παραμονή στους Αγίους Τόπους, εκάρη μοναχός το 1862 στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας. Λόγω της ευστροφίας και ικανότητός του διηκόνησε ως γραμματέας της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, αντιπρόσωπος της Μονής Σίμωνος Πέτρας και διεκπεραίωσε διοικητικές υποθέσεις της Μονής του, εκτός Αγίου Όρους. Για περισσότερη ησυχία το 1885 εγκαταβίωσε στην Καλύβη της Μεταμορφώσεως στη Σκήτη των Καυσοκαλυβίων και από κει, μετά από παράκληση της Μονής Μεγίστης Λαύρας, εγκαταβίωσε στο σπήλαιον του αγίου Αθανασίου, όπου και εκοιμήθη το 1917. Διακρίθηκε στην εκκλησιαστική υμνογραφία, στη σύνθεση ακολουθιών και στη μελοποίηση ύμνων. Το κυριότερων έργον του ωστόσο είναι το «Τυπικόν».

Πανόδετη έκδοση
Σελίδες 432
Μεγάλο σχήμα διαστάσεων 17 Χ 24 εκ.
Τιμή: 20.00€
Για Παραγγελία: ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.