Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

(Νέα κυκλοφορία) Δοξολογίες κατ' 'Ηχον (Σύντομες - Αργοσύντομες - Αργές) Γεωργίου Ι. Χατζηθεοδώρου

Από τις εκδόσεις βιβλίων Βυζαντινής Μουσικής "Ο Μιχαήλ Ι. Πολυχρονάκης" εκδόθηκε το νέο βιβλίο του Άρχοντος Μαϊστορος της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Γεωργίου Ι. Χατζηθεοδώρου - Πρωτοψάλτου, με τίτλο: ΔΟΞΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΤ' ΗΧΟΝ (Σύντομες- Αργοσύντομες – Αργές)
Το βιβλίο έχει 198 σελίδες, περιέχει 32 συνολικά Δοξολογίες, από τις οποίες οι 16 είναι Σύντομες, 5 Αργοσύντομες & 11 Αργές.

Σημείωμα του Συγγραφέα

"Οι περιεχόμενες Δοξολογίες αποτυπώνουν την ψαλτική μου πράξη στον καθεδρικό ιερό ναό Παναγίας Κεχαριτωμένης, Χώρας Καλύμνου, στον οποίο και υπηρετώ απο το 1988. 
Οι σύντομες, πλην ολίγων εξαιρέσεων, είναι από τού Μανουήλ Πρωτοψάλτου, σε δική μου απόδοση. Οι αργοσύντομες είναι ως επί το πλείστον κατά την ψαλτική παράδοση της Καλύμνου. Οι Αργές είναι σε καθαρά δική μου, αλλά επόμενες τού ίχνους των παλαιών, μελοποιήσεων. 
Στο τέλος καταχώρησα ως κατακλείδα, σε παράρτημα, την περίφημη Δοξολογία, σε ήχο πλ. α', τού μεγάλου μουσουργού τού ΙΖ' αiώνα, Γερμανού Αρχιεπισκόπου νέων Πατρών. Τη Δοξολογία αυτή εξήγησε - καλλώπισε ο Ιωάννης Καλομενόπουλος, Α' ψάλτης Κρήτης και εγώ την εξήγησα στη νέα μέθοδο. Την καταχωρώ με ευχαριστίες προς τον διακεκριμένο καθηγητή της μουσικής, Γιάννη Καστρινάκη, που μου την παραχώρησε".

Εν συνεχεία παραθέτουμε δείγμα από 3 Δοξολογίες και τα περιεχόμενα του βιβλίου:
1. Δοξολογία σύντομος σε ήχο α΄ εναρμόνιο. Πατήστε ΕΔΩ
2. Δοξολογία Αργή σε ήχο α. Πατήστε ΕΔΩ
3. Δοξολογία σε ήχο πλ. Α', ''Η ΠΑΝΤΕΡΠΝΟΣ'' την οποία εξήγησε - καλλώπισε ο Ιωάννης Καλομενόπουλος, Α' ψάλτης Κρήτης και ο κ. Χατζηθεοδώρου τήν εξήγησε στη νέα μέθοδο. Πατήστε ΕΔΩ την ακούτε ΕΔΩ.
4. Για τα Περιεχόμενα του βιβλίου πατήστε ΕΔΩ

Για πληροφορίες και παραγγελίες, επικοινωνήστε με τον εκδοτικό οίκο στο mail
Δημοκρατίας 69
721 00, Άγιος Νικόλαος Κρήτης
τηλ.: +30 28410 23070
fax: +30 28410 23066


Πηγή: Analogion.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.