Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Σεμινάριο Εκκλησιαστικής Μουσικής!Το νέο στιχηραρικό είδος μελοποιίας: Γένεση και διαμόρφωση του νέου είδους κατά την διάρκεια του 18ου αιώνα. 10.03.2018

Το Ευρώπιο Ωδείο Πατρών υπό την Δ/νση της κας Γιώτας Αθανασοπούλου και ο υπεύθυνος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής Δημήτριος Σακαλής, διοργανώνουν σεμινάριο Εκκλησιαστικής μουσικής την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 και ώρα 8.00 μ.μ στο Ευρώπιο Ωδείο Πατρών, (Κανακάρη 147) με θέμα:"Το νέο στιχηραρικό είδος μελοποιίας: Γένεση και διαμόρφωση του νέου είδους κατά την διάρκεια του 18ου αιώνα." Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο κ Κυριάκος Τζουραμάνης (ΜSc Μουσικολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου, Kαθηγητής Βυζ. Μουσικής Σχολής Ι.Μητρoπόλεως Πατρών, Λαμπαδάριος Ιερού Ναού Παντανάσσης Πατρών.) Η Είσοδος είναι Ελεύθερη
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αναδείξει την ιστορία της καταγραφής του νέου στιχηραρικού είδους μελοποιίας από τις αρχές του 18ου αιώνα έως την τελική καθιέρωσή του από τον Πέτρο Πελοποννήσιο. 
Διατρέχοντας τους βασικούς μελοποιητικούς σταθμούς του νέου μέλους: 
α. Αναστασιματάριο Κυριάκου Κουλιδά του Ναυπλιώτου (χφ Παντελεήμονος 942) 
β. Αναστασιματάριο Δανιήλ Πρωτοψάλτου (χφ Ξηροποτάμου374) 
γ. Δοξαστάριο (χφ Mingana 7) και Αναστασιματάριο (χφΜΙΕΤ 16) Πέτρου Πελ/σίου.
καθώς και άλλα προδρομικά στιχηραρικά μέλη όπως το "Θεαρχίω Νεύματι" του Ιωάννου Πρωτοψάλτη και " Τη αθανάτω σου κοιμήσει " του Δανιήλ Πρωτοψάλτη, θα μελετήσουμε την μορφολογική και  σημειογραφική εξέλιξη ορισμένων από τις νέες στιχηραρικές θέσεις, προσεγγίζοντας με αυτό τον τρόπο μια παράδοση τριών αιώνων που φθάνει έως τις ημέρες μας ψάλλοντας ή μελοποιώντας ένα ιδιόμελο Τροπάριο.
Στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν σημειώσεις και τα ανάλογα μουσικά κείμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.