Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Υμνογραφικά - Ερμηνευτικά (Ϟ΄) Το Β΄ Αντίφωνο των Αναβαθμών του Πλ. β΄ Ήχου! Από τον Θεολόγο και Πρωτοψάλτη Θεόδωρο Ρόκα!

Το Β' Αντίφωνο των Αναβαθμών του Πλ. β' Ήχου
Θεοδώρου Ρόκα
Θεολόγου
Μ.Α. Ερμηνευτικής Θεολογίας

Στη σειρά των Αντιφώνων των Αναβαθμών ακολουθεί το δεύτερο Αντίφωνο του πλαγίου δευτέρου ήχου, το οποίο είναι το ακόλουθο:


"Εἰ μὴ ὅτι Κύριος ἦν ἐν ἡμῖν, οὐδεὶς ἡμῶν ἀντισχεῖν ἠδύνατο, ἐχθροῦ πάλαισμα· 
οἱ νικῶντες γὰρ ἔνθεν ὑψοῦνται".

"Τοῖς ὁδοῦσιν αὐτῶν, μή μου ληφθήτω ἡ ψυχή, ὡς στρουθίον Λόγε, οἴμοι! 
πῶς μέλλω τῶν ἐχθρῶν ῥυσθῆναι, φιλαμαρτήμων ὑπάρχων".

Δόξα... Καὶ νῦν ...

"Ἁγίῳ Πνεύματι, ἐνθέωσις τοῖς πᾶσιν, εὐδοκία, σύνεσις, εἰρήνη καὶ ἡ εὐλογία· 
ἰσουργὸν γὰρ τῷ Πατρί ἐστι καὶ Λόγῳ".


Ο Πρώτος στίχος του δευτέρου Αντιφώνου του πλ΄ β' ήχου ομοιάζει με τον πρώτο στίχο του Αντιφώνου του β' ήχου, έχει δανειστεί το περιεχόμενό του από τον ΡΚΓ' Ψαλμό, τον οποίο έψαλλαν οι Ιουδαίοι όταν γύρισαν από τη Βαβυλώνα στην πατρίδα τους την Ιερουσαλήμ και τους πολεμούσαν οι γύρω λαοί λόγω του φθόνου του. Τότε οι Ιουδαίοι ευχαριστώντας το Θεό έψαλαν τον Ψαλμό αυτό.

Ο Δεύτερος στίχος του δευτέρου Αντιφώνου του πλ΄ β' ήχου κάνει μια αναγωγή και εξηγεί με τα λόγια αυτά όσα αφορούν τους νοητούς δαίμονες, οι οποίοι ως θηριώδεις και άσπλαχνοι αποσκοπούν να καταστρέψουν τον άνθρωπο. Γι΄ αυτό το λόγο ο υμνωδός παρακαλεί το Θεό να μην επιτρέψει στους δαίμονες να κυριεύσουν την ψυχή του. Παράλληλα δίνει και την εικόνα της αρπαγής του ανθρώπου από τους δαίμονες "ὡς στρουθίον".

Ενώ ο Τρίτος στίχος του Αντιφώνου κάνει λόγο για την ενθέωση των πάντων δηλ. την αποστολή της χάριτος του Αγίου Πνεύματος σε όλα τα κτίσματα και την ένωσή τους με το Θεό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.