Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Κυριακάτικοί Στοχασμοί στην Β΄ Κυριακή των Νηστειών! Από τον Πανοσ. Αρχιμ. Ιερόθεο Λουμουσιώτη!


Πανοσ. Αρχιμ.
Ιεροθέου Λουμουσιώτη 
Ιεροκήρυκος Ι.Μ. Ύδρας
 
«ἰδὼν δὲ ὁ Ἰησοῦς τὴν πίστιν αὐτῶν 
λέγει τῷ παραλυτικῷ· 
τέκνον, ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου.» (Mαρκ. Β, 5)

Ο Ιησούς μας πάντα προσέχει και τις λεπτομέρειες στον τρόπο που τον προσεγγίζουν οι άνθρωποι , αδελφοί μου αγαπητοί, και είναι εκεί να συνδράμει και να βοηθήσει κάθε άνθρωπο. Διότι για κάθε άνθρωπο ήλθε στον κόσμο και έγινε άνθρωπος για να σώσει κάθε άνθρωπο που θα θελήσει να είναι έ ν α μέσω της πίστεως με Αυτόν, τον Κύριο και Λυτρωτή μας.

Αν ο άνθρωπος θελήσει να είναι πλησίον του Κυρίου ή μακρυά Του, αυτή είναι ελεύθερη επιλογή και προσέγγιση από τον ίδιο τον άνθρωπο. Ο Κύριος μας όλους τους θέλει και όλους τους περιμένει και αναμένει κοντά Του, τους θέλει όμως υγιείς πνευματικά και τους προσμένει ανακαινισμένους εν Πνεύματι Αγίω, να έχουν γευθεί την ανακαινιστική χάρη του Θεού και να είναι καινούργιοι όπως ο Θεός μπορεί να κάνει καινούργιο και σημαντικό πνευματικά τον άνθρωπο που έπλασε-δημιούργησε αλλά και τον αναδημιούργησε, τον ανακαίνισε και τον αναμόρφωσε. Έτσι ο άνθρωπος είναι θεωμένος -ανακαινισμένος με το άγιο Πνεύμα, η ύπαρξη του είναι αγιασμένη από επιλογή του θελήματος του Θεού στη ζωή Του.
Τον άνθρωπο της σημερινής ευαγγελικής περικοπής συγχώρησε από τις αμαρτίες του ο Θεός μας, ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός και επειδή οι εξουσίες του Ισραήλ δεν μπορούσαν να χωνέψουν αυτή τη συγχώρεση ο Κύριος αποφάσισε όχι εξαναγκαζόμενος από τους Φαρισαίους και Γραμματείς αλλά για να τους δείξει ότι όλα είναι στην ελεύθερη και μη επιβεβλημένη εξουσία του Υιού του Ανθρώπου που είναι και Υιός του Θεού, τον διέταξε εκτός της αφέσεως των αμαρτιών του παραλυτικού, να προχωρήσει και στην έγερση του από το κρεββάτι που είχε γίνει η φυλακή του και τελικά τον ανέστησε από κλίνης οδυνηράς και στρωμνής κακώσεως και πλέον έχει και εκείνος όλη την ανθρώπινη κίνηση και πλέον θα μπορεί να εξυπηρετεί τον εαυτό του και όχι όπως έκανε μέχρι τώρα που εχρειάζετο την βοήθεια των συνανθρώπων του που ήσαν και εκείνοι που τον οδήγησαν ενώπιον του Θεραπευτού Ιησού χαλώντας την σκεπή της οικείας που ευρίσκετο και εφιλοξενήτο ο Ιησούς.

Ο Κύριος μας έκανε την θεραπεία εκτιμώντας και ευχαριστώντας τον θεό Πατέρα Του για αυτή τους την εμπιστοσύνη προς Εκείνον. Αφού άμειψε με τρόπο την αγιασμένη πίστη τους, που ήταν απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Χριστού καθότι δεν εστάθησαν σε εμπόδια και δυσκολίες και όλα τα ξεπέρασαν για να εμφανισθούν ενώπιον του Ιησού και να ζητήσουν την θεραπεία του παραλυτικού. Αλλά του Κυρίου μας δεν του έφθανε η θεραπεία του παραλυτικού αλλά ήθελε να θεραπεύσει και την ψυχή τους, να μην την αφήσει να είναι σπήλαιον ληστών, των λογισμών τους, που μόνον κακό έκαναν στην αληθινή σχέση Θεού και Ανθρώπου, που θέλει να φέρει ο Ιησούς μας με την είσοδο του στην ιστορία των ανθρώπων.

Θέλει ο Κύριος μας να επιλέξουν οι άνθρωποι που είδαν την θεραπεία ενώπιον τους να γίνεται ελεύθερα να τον ακολουθήσουν, όχι για να υποστούν την καθοδήγηση που έκαναν οι θρησκευτικοί ηγήτορες του αρχαίου Ισραήλ αλλά για να γίνουν αληθινά και ελεύθερα παιδιά του Θεού αποκτώντας αληθινή σχέση και εμπιστοσύνη μαζί Του. Όχι, δηλαδή να κάνουν αυτό που τους επέβαλε ο νόμος και οι υποχρεώσεις του νόμου αλλά να ζήσουν μια σχέση και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή τη σχέση την καρδιακή του ανθρώπου με τον Ιησού. Την σχέση που δεν είναι εξουσιαστική αλλά ερωτική, σχέση που δεν είναι ναρκισσιστική ή ναρκισσευομένη αλλά είναι ελευθεροποιητική και αγιασμένη. Σχέση που επανακαθορίζει την θέση του Ιησού Χριστού στην καρδιά μας και την σχέση που κάνει την ύπαρξη μας να είναι ζωογονημένη με την χάρη του Θεού.

Αγαπητοί μου χριστιανοί, ο παραλυτικός και οι συνεργοί του στη σωτηρία του, ήσαν αποφασισμένοι να θέσουν τους εαυτούς τους σε κάθε κίνδυνο για να έλθουν μπροστά Του και να τον συναντήσουν. Δεν κόλλησαν πουθενά σε κανένα εμπόδιο, όλα τα αψήφησαν και ήλθαν ενώπιον του όχλου και τελικά βρήκαν τρόπο να εισχωρήσουν στο χώρο που ήταν ο Ιησούς, ανορθόδοξο μεν σωτήριο δε για τους ίδιους τους συνοδούς και τον παραλυτικό. Αυτός ο τρόπος τους έκανε να γίνουν και από τον Κύριο αντιληπτοί και ο κύριος σεβόμενος τον κόπο τους αλλά και επαινώντας την πίστη τους, προχώρησε στην θεραπεία του ανθρώπου που είχε καθηλωθεί στο κρεββάτι του πόνου. Ας μην είμαστε σκληροί και αυστηροί όταν κάποιοι δεν ακολουθούν τα ειωθότα και αφήνουν την φωνή του Θεού να εκφρασθεί στις υπάρξεις και ζωές τους καμμιά φορά με διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο. Ας έχουμε και εμείς του παραλύτου την πίστη και ας μηχανευόμαστε τρόπους προς σωτηρίαν μας και προς το συμφέρον της αιτήσεως μας όπως τους μηχανεύτηκαν οι συνοδίτες τους παραλυτικού για να γίνουμε εφευρετικοί στον τρόπο που σώθηκε ή θα σωθεί η ύπαρξη μας από τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.