Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Κυριακάτικοι Στοχασμοί στην Κυριακή του Θωμά! 15.04.2018 Από τον Πανοσ. Αρχιμ. Ιερόθεο Λουμουσιώτη!

Χριστός Ανέστη!

Πανοσ. Αρχιμ.
Ιεροθέου Λουμουσιώτη 
Ιεροκήρυκος Ι.Μ. Ύδρας

«καὶ ἀπεκρίθη Θωμᾶς καὶ εἶπεν αὐτῷ· ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου.» (Iωάν. κ, 20)

Αυτή η Κυριακή ξεκινά τον κύκλο των Κυριακών του έτους που ανακυκλίζει το εορταστικό γεγονός κάθε Κυριακής, που είναι, αγαπητοί μου αδελφοί, η ανάσταση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού την οποίαν και εορτάζουμε και τιμούμε και ζούμε κατ’ αυτήν έτσι όπως την πιστεύουμε.

Με εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Θεανθρώπου πορευόμαστε στο διάβα της ζωής μας, παίρνουμε δύναμη από την απόλυτη δύναμη του Θεού και προχωρούμε ζώντας, παίρνοντας ζωή από την ΑυτοΖωή που μπήκε στον Τάφο και μετά τρεις ημέρες ανέστη και συνανέστησε όλους εμάς τους θνητούς ανθρώπους. 

Αυτή την Κυριακή θυμόμαστε τον Απόστολο Θωμά που ζητά για να πεισθεί ότι αναστήθηκε ο Ιησούς Χριστός μας να τον δει και αυτός όπως τον είδαν οι υπόλοιποι Απόστολοι. Να έχει αυτός την ίδια εμπειρία με εκείνους, να είναι σίγουρος ότι αναστήθηκε ο Κύριος Του και να μπορεί να κηρύττει με αυτή την περισσή βεβαιότητα για το γεγονός της Αναστάσεως που ναι μεν δεν το είδαν απευθείας οι απόστολοι και οι μαθήτριες αλλά έζησαν την χάρη και χαρά του Αναστάντος Ιησού, αφού τους εμφανίστηκε μετά την Ανάσταση Του. Κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει τα ίδια του τα μάτια. Γι’ αυτό και ο απόστολος Θωμάς ο λεγόμενος Δίδυμος ήθελε να τον αγγίξει και να τον δει.

Ζήτησε να μαρτυρήσει και εκείνος όπως εμαρτύρησαν οι υπόλοιποι βασισμένος στην προσωπική του εμπειρία. Ο Γλυκύς και Αναστάς Ιησούς του έκανε το χατίρι και του εμφανίσθηκε πάλι μαζί με τους υπολοίπους αδελφούς Αποστόλους όταν ήσαν μαζεμένοι στο υπερώο και κλειδαμπαρωμένοι για τον φόβο των Ιουδαίων που ήθελαν να μην μείνει καμμία υπόνοια αναστάσεως στα αυτιά και μάτια των συμπατριωτών τους.

Μα πως όμως θα μπορούσε να χαθεί η ευκαιρία που τους χάρισε ο Χριστός να είναι αυτήκοοι και αυτόπτες μάρτυρες του θείου Αυτού Γεγονότος. Εμφανίζεται ενώπιον των μαθητών του. Tους γεμίζει την χαρά Tου, τους δυναμώνει με την χάρη Tου, τους κάνει έμφορτους αγίου Πνεύματος για να έχουν αυτή την εξουσία Του πάνω στην γη να λύνουν και να δένουν τα αμαρτήματα των ανθρώπων.

H εμπειρία αυτής της Αναστάσεως Του στη ζωή τους είναι μοναδική και ανεπαναληπτη τους όπλισε με δύναμη και με την χάρη του Αγίου Πνεύματος να μπορέσουν να βροντοφωνάξουν παντού και πάντοτε από τότε και ύστερα την πίστη τους στον Αναστάντα Ιησού Χριστό.

Αυτή η δοξολογική αναφώνηση του Θωμά ότι Συ είσαι ο Κύριος μου και ο Θεός μου, δόξα και αίνο σε σένα Κύριε! Είναι η απόλυτη κατάφαση του ανθρώπου στο γεγονός της Αναστάσεως. Το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να συλλάβει τι είναι και πως γίνεται η ανάσταση. Αλλά ο Θωμάς πλέον τον είδε. Δεν χρειάζεται κάποια άλλη απόδειξη, δεν χρειάζεται να ψηλαφήσει, δεν χρειάζεται να πιάσει τα αναστημένα μέλη του Χριστού. Του φθάνει που τον είδε. Αυτή είναι δοξολογική αντιμετώπιση του πιστού Χριστιανού έναντι του Ιησού Χριστού που αναστάς εκ νεκρών πορεύεται στα έσχατα! Εκεί που όλοι θα ζήσουν την εμπειρία της κοινής αναστάσεως όλων από τους νεκρούς.

Δόξα τω Θεώ, ο Θωμάς γίνεται η αφορμή όλοι μας να ζήσουμε το εορταστικό γεγονός της παρουσίας του Αναστάντος Ιησού Χριστού ενώπιον των μαθητών Του! Όλοι χρειάζονταν ενίσχυση για να δεχθούν την ανάσταση διότι είναι γεγονός υπέρλογο και έξω από την ανθρώπινη δυνατότητα για κατανόηση όσων ζούμε και βιώνουμε στην γη. Η ανάσταση είναι μιάς άλλης βιοτής εμπειρία, της «αιωνίου απαρχή». Η χαρά της αιωνιότητος γίνεται χαρά προσωπική του καθενός από εμάς.

Όλοι μετέχουμε στην δοξολογία του αποστόλου Θωμά! Ναι, είναι ο Κύριος μου και ο Θεός μου και όπως τα υπεσχέθεις σε εμάς και σε όλους έγιναν πραγματικότητα και πράξη! Ότι είπες έγινε και όσα είπες περί τοy προσώπου σου εμείς τα είδαμε πραγματοποιούμενα αλλά για αυτό είμαστε μακάριοι και ευτυχείς ενώ τελικά υπάρχουν μακαριότεροι και ευτυχέστεροι αυτών των μαθητών του Χριστού μας. Είναι αυτοί που πιστεύουν στην ανάσταση του Χριστού χωρίς να την έχουν δει τα μάτια τους τα αισθητά αλλά την βιώνουν τα μάτια της καρδιάς μας. Αυτή είναι η αλήθεια της πίστεως στον Ιησού Χριστό. 

Εμείς οι απανταχού της γης χριστιανοί, βιώνουμε, αδελφοί μου την αλήθεια της Αναστάσεως στο χώρο της καρδιάς μας. Νοιώθουμε τον Αναστάντα Λόγο και είμαστε παιδιά του Ιησού Χριστού που ανέστη εκ νεκρών και με την δόξα της Αναστάσεως Του μας έκανε συμμετόχους της ένδοξης μετά θάνατον πορείας Του. Δόξα τω Αναστάντι Θεώ ημών, σε αυτόν ανήκει η τιμή και η προσκύνηση και η δοξολογία εις τους αιώνας. Αμήν. Χριστός ανέστη, αδέλφια μου, αληθώς ανέστη! Χρόνια σας πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.